به گزارش بازار، محمدرضا رجایی، مجری طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی در گفتوگویی اظهار داشت: بلوک فاز ۱۱ پارس جنوبی با ذخیره ۲۱ تریلیون فوت مکعب گاز یکی از بلوکهای مرزی میدان گازی پارس جنوبی و آخرین فاز توسعهای این میدان محسوب میشود.
وی افزود: در ابتدا توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به شرکتهای توتال فرانسه و CNPCI چین واگذار شده بود که متاسفانه با بدعهدی این شرکتها و همچنین اعمال تحریمها، عملاً جزء پارهای از فعالیتهای مهندسی، هیچگونه عملیات اجرایی در موقعیت دریایی فاز ۱۱ انجام نشد.
رجایی با بیان اینکه "در سال ۱۳۹۸ توسعه این میدان به شرکت ایرانی پتروپارس واگذار شد و عملیات اجرایی توسعه این بلوک شتاب گرفت و در صدر اولویتهای وزارت نفت قرار گرفت"، گفت: در ادامه فعالیتها، نصب چهارپایه (جکت) در موقعیت SPD۱۱B انجام و عملیات حفر چاهها در این موقعیت آغاز شد؛ به موازات سکوی SPD۱۲C به عنوان یکی از سنگینترین سازههای دریایی پارس جنوبی برچیده و در موقعیت SPD۱۱B نصب شد.
وی ادامه داد: همچنین عملیات ایمنسازی و متروکه کردن چاههای موقعیت SPD۱۲C در نیمه اول شهریور ماه ۱۴۰۲ به انجام رسید؛ ضمناً بخشی از خط لوله دریایی SPD۱۲C نیز تعویض و برای انتقال گاز از سکو به پالایشگاه خشکی فاز ۱۲ آماده شد.
تولید فعلی گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی ۱۵ میلیون مترمکعب در روز است
مجری طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی در پاسخ بهاینکه "در حال حاضر چند چاه به مدار بهرهبرداری وارد شده و چقدر تولید دارد؟"، گفت: با تکمیل ۴ حلقه چاه، تولید گاز غنی از این موقعیت در مرداد ماه ۱۴۰۲ آغاز شد و در حال حاضر در موقعیت سکوی SPD۱۱B عملیات حفاری و تولید به صورت همزمان در حال انجام است.
وی افزود: هماکنون در سکوی یادشده با شش حلقه چاه، روزانه حدود ۱۵ میلیون مترمکعب گاز خام تولید میشود.
سهم ۱۸ میلیون مترمکعبی فاز ۱۱ پارس جنوبی در تأمین گاز زمستان امسال
رجایی خاطرنشان کرد: از ابتدای شروع بهرهبرداری تاکنون حدود ۴.۷ میلیارد متر مکعب گاز خام با ارزشی معادل ۸۰۰ میلیون دلار در فاز ۱۱ تولید شده است.
وی ادامه داد: هماکنون حفاری چاه هفتم در این موقعیت نیز به اتمام رسیده و پس از تکمیل فعالیتهای باقیمانده پیشبینی میشود که تا پایان پاییز امسال برای بهرهبرداری آمده شود که میتواند ظرفیت برداشت گاز از این موقعیت را در زمستان سال جاری افزایش دهد.
مجری طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی تصریح کرد: با بهرهبرداری از چاه هفتم و تمهیدات اندیشیده شده، به حول قوه الهی در زمستان سال جاری روزانه حدود ۱۸ میلیون مترمکعب گاز خام از فاز ۱۱ تولید خواهد شد.
توسعه فاز ۱۱ تا پایان ۱۴۰۷ تکمیل میشود
رجایی در پاسخ بهاینکه "چه زمانی شاهد تکمیل توسعه فاز ۱۱ هستیم؟"، گفت: بر اساس برنامهریزیهای انجامشده، پیشبینی میشود که حفاری کل ۱۲ حلقه چاه موقعیت SPD۱۱B تا پایان سال ۱۴۰۴ به اتمام برسد و پرونده توسعه این موقعیت بسته شود.
وی افزود: طرح توسعه فاز ۱۱ دارای یک سکوی دیگر به نام SPD۱۱A است که جکت آن در یارد بوشهر شرکت صدرا با پیشرفت قابل قبولی در حال ساخت بوده و طی ماههای آینده در دریا نصب خواهد شد.
مجری طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی خاطرنشان کرد: بلافاصله پس از نصب چهارپایه، با استقرار دکل، عملیات حفاری ۱۵ حلقه چاه در موقعیت SPD۱۱A آغاز خواهد شد؛ فرآیند مهندسی و تامین کالای سکو نیز آغاز شده و تا پایان سال جاری عملیات اجرایی ساخت آن در شرکت ایزوایکو در بندرعباس آغاز و تا دو سال آینده تکمیل و در دریا نصب و آماده بهرهبرداری خواهد شد.
وی ادامه داد: بر این اساس و اگر برنامهریزیهای انجام شده با مشکلی مواجه نشود، پیشبینی میگردد تا پایان سال ۱۴۰۷ توسعه این بلوک به صورت کامل اتمام برسد.
طرح جامع فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی بهطور جدی در حال پیگیری است
رجایی در پاسخ به اینکه "آیا در مخزن فاز ۱۱ شاهد آغاز افت فشار گاز نسبت به برآوردهایی قبلی بودهایم؟"، گفت: افت طبیعی فشار گاز، یکی از چالشهای سالهای آینده در کل مخزن پارس جنوبی است، که فاز ۱۱ نیز از این موضوع مستثنی نیست.
وی افزود: به همین منظور، طرح جامع فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی به طور جدی در سطح شرکت ملی نفت ایران در حال پیگیری است.